Tűzzománc évadzáró kiállítás Debrecenben

A „Tájoló” Tűzzománc Szakkör több mint három évtizede a DMK Újkerti Közösségi Házában tevékenykedik. Négy évvel ezelőtt csatlakozott hozzájuk a „Palmetta” Ötvöszománc Szakkör. Ez alatt az időszak alatt több száz gyermek ismerkedett meg a tűzzománc-díszítés fortélyaival, élhetett kreativitásával és az önkifejezés ezen eszközével. A szakmai fogásokat a tagok Bobonkáné Papp Antónia körvezetőtől sajátítják el. Május 25-én (pénteken) 17 órakor a két alkotókör közös évadzáró kiállítása nyílik a DMK Újkerti Közösségi Házának Előtéri Galériájában (Jerikó u. 17-19.).

A kiállítást dr. Tar Károlyné, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója nyitja meg. Közreműködnek: Szabó Andrea Kitty (ének) és Nagy Sándor (vers)
A kiállításon 23 alkotó 68 munkája látható, köztük medálok, díszdobozok, órák.
Az alkotások június 15-ig tekinthetők meg hétköznapokon 10-18 óráig.

A már több évtizede működő festőzománc szakkör mellett négy évvel ezelőtt indult az ötvöszománc szakkör.
Így a zománcozás iránt érdeklődők a hét két délutánján is felkereshetik a műhelyt. (csütörtök délután: tűzzománc szakkör, péntek délután: ötvöszománc szakkör)
A műhelymunka során a szakkörösök megismerkednek a zománcművészet sajátos nyelvével, kifejező eszközeivel, a képalkotás, tárgyformálás anyagaival, eszközeivel. Az igényes alkotó munkához szükséges átíró, teremtő, szerszámhasználó, anyagformáló és munkaszervező képességek alakulnak ki a foglalkozások során.
A két közösség tagjai iszapolt- és porzománccal, üvegkristállyal, transzparens és opak ékszerzománccal dolgoznak.
Az alkalmazott zománckészítés során fedlapok, lakberendezési tárgyak, ruha kiegészítők és ékszerek kerülnek ki a kezük alól.
Mindkét csoport vegyes korosztályú, nyugdíjasok, aktív dolgozók, egyetemisták, általános és középiskolás korúak egyaránt vannak a tagok között.
Mindkét szakkörnek van már kialakult törzsgárdája és hozzájuk az év elején, de év közben is csatlakoznak olyan új jelentkezők, akik itt kezdenek ismerkedni az adott műfaj technikai, ill. esztétikai alapjaival.
Egymással párhuzamosan több program is fut, beleértve az érdekesebb, sokat ígérő egyszemélyes programokat is.

Mindkét csoport tagjai hiszik és vallják, hogy minden nép saját kultúrájában rendelkezik olyan gazdag gyökerekkel, hogy az a megfelelő szakmai, technikai ismeretekkel felvértezve, az adott kor formanyelvén is megfogalmazható, sajátos vizuális arculattal megjeleníthető.

Mindkét csoport létszáma: 12 fő
Az idei évadzáró kiállításon 23 alkotó mutatkozik be.

0 Megjegyzések

Hirdetés